Styling – Stylingkurs. Danskurser – Dansklasser med Ann-Charlotte Vacker

Betydelse 

Om man söker efter betydelsen på det engelska ordet Styling så står det följande: ”Styling – the way in which something is made, designed, or performed”

Översätter man detta till svenska så hittar man ord som skapa, designa, formgiva

Aktuella kurser i Styling

Varför behöver vi teknik och styling?

Ett skapande utgår från ett individuellt perspektiv, dvs. man skapar något utifrån sig själv, sina egna erfarenheter, tankar, känslor och kunskaper. Precis så är det även i dansen. Styling är något som finns inom oss alla och för att vi ska hitta vad som är vår egna individuella stil så kan vi behöva övningar som hjälper oss att ta fram detta hos var och en.

För att kunna skapa fritt i vår dans så är vi hjälpta av grundläggande danskunskaper såsom balans, kroppskontroll, musikalitet, linjering, fysikens lagar, rotationer och inte minst våra tankar och känslor. Ju högre kunskap vi får inom dessa områden, desto lättare blir det att utföra individuella variationer i din dans såsom coola stegvariationer och snygga armar samtidigt som du också har rollen som förare eller följare och dansar tillsammans med en annan partner.

Genom att jag som följare eller förare i en pardans tränar på dessa individuella grundstenar så blir jag en ännu bättre dansare och danspartner.

Stylingkurs innehåll

Dansteknik behövs för att kunna utföra styling på ett bra och naturligt sätt. På våra kurser jobbar vi med helheten i din dans och kropp med det menar vi att vi inte bara lär oss dansa olika steg utan vi lär oss om bålstabilitet, andning, kroppskontroll, viktöverföringar, balans och musikalitet. Det kan också förekomma kortare inslag av teoretiska block – som bidrar till att få dig att reflektera samt få ännu mer kunskap inom dans.

Kursinnehållet varierar beroende på vilken inriktning som vi valt för respektive kurstillfälle. För att se innehållet i just den kursen ni vill gå hänvisar vi till kursinbjudan som du finner i vår kalender under kategorin styling.

Målgrupp Stylingkurs

Våra teknik och stylingkurser passar dig som tycker om att dansa bugg, foxtrot, swing eller annan typ av dans där du vill utveckla dig själv och ditt eget unika uttryck i dansen. Det betyder att musiken vi jobbar med under kursen inte alltid är anpassad till en viss genre, utan i stället jobbar vi med kroppen, känslan och rörelsen som fokus – oavsett vad som kommer ur

Nivå

Om kursen endast innehåller följare eller förare så är nivån öppen för alla, detta då de övningar som utförs utgår från individen och kommer då automatiskt att passa just den nivån du är på. Du kommer alltid att ha möjligheten att utmana din nivå för att höja ditt kunnande.

När kursen riktar sig till tävlingspar eller någon typ av pardans så är det en fördel att ha en dansspecifik kunskap i exempelvis bugg, om nu kursen riktar sig till buggen. Detta framgår tydligt i respektive kursbeskrivning som du finner i kalendern under kategorin för Styling.

Instruktörer:

Styling och teknikkurserna har mycket erfarna och pedagogiska instruktörer. Alla är utbildade inom flera individuella danser såsom exempelvis, jazz, show, balett etc, allt för att kunna erbjuda dig som deltagare professionella instruktioner och coaching.

Teknik

Vi jobbar med klassisk individuell dansteknik som hämtat från Balett och Jazz. Utöver detta så ser vi många gemensamma nämnare i alla våra swingdanser, dvs lindy, boogie, bugg, foxtrot, west coast swing. Vi lägger därför in övningar som bygger på hur dessa danser har utförts genom alla århundraden, dvs. ett naturligt rörelsemönster i paret med byggstenar såsom kommunikation, kroppsförning, kontakt. Vi vill också optimera möjligheten till bra dans för båda parterna i dansparet.

Ur en följares perspektiv – varför ska jag gå Stylingkurs och Teknikkurs?

Som följare så behöver vi ha bra balans och kroppskontroll, en riktigt bra grund som vi sedan kan smycka med de rörelser som passar för just Dig och den dans Du utövar. Det är detta som gör Dig unik som dansare.

I vårt följande har vi stora möjligheter till att variera steg, kroppsrörelser och inte minst uttryck. När vi kommunicerar med vår partner sänder vi ut tusentals signaler genom till exempel att ge motstånd eller avsaknad av motstånd, uttryck och mimik. Det är otroligt spännande att bli medveten om vad man egentligen förmedlar.

Dansar vi till musik så kan musikens uppbyggnad vara till hjälp och när vi kopplar ihop vårt följande med en känsla och vad vi uppfattar i musiken så blir upplevelsen optimal.

Ur en förares perspektiv – varför ska jag gå Styling och Teknikkurs?:

Som förare behöver du ha egen balans och kroppskontroll, en bra grund för att kunna skapa ett eget dansant beteende samtidigt som du har koll på din partner, alla figurer och på musiken. Att få kontroll på viktöverföringar, fria armen, stegvariationer och vad som uppfattas hos din danspartner är otroligt nyttigt. Först när du är medveten om dina egna rörelser kan du lyfta fram din partner och din egna dans på ett sätt som höjer upplevelsen hos er båda.

 

Kom och gå en stylingkurs med oss – en kurs fylld av glädje, skratt, sköna energier och känslan av att våga upptäcka mer i din kropp och dans!

 

Förklaring:

balans

Styrsel, Stabilitet, Harmoni, Motvikt, Behärskning

Balans förekommer både hos individen (egen balans) och i paret

kroppskontroll,

Karl Dyall personifierar begreppet kroppskontroll genom att kunna utföra de mest komplexa danssteg utan att se det minsta ansträngd ut.

Musikalitet

förståelse för hur musiken är uppbyggd

Linjering

Kunskap om kroppens naturliga sätt att röra sig

Fysikens lagar

Newtons tre rörelselagar
  • Tröghetslagen.
  • Accelerationslagen.
  • Lagen om kraft och motkraft. 

Rotationer

Vridning kring en axel (individuellt eller i paret)

 

Varm välkomna önskar

Ann-Charlotte Vacker