Kurs i Foxtrot

Foxtrot är en okoreograferad pardans. Den är tillsammans med bugg den vanligaste sällskapsdansen i Sverige.

Bakgrund
År 1914 skapades den dans som på svenska heter foxtrot av skådespelaren Harry Fox som då dansade med skådespelerskan Yansci Dolly. Samma år kom också paret Castle som lanserade castle foxtrot.
På grund av första världskriget så kom Foxtroten till Europa och Sverige först 1920. Dansen fick dessutom sina standardiserade former av Arthur Murray 1920.

Irene and Vernon Castle

Arhur Murray

Grundsteget:
Slow Slow Quick Quick – och går på 6 taktslag dvs. 1-2(slow) 3-4(slow) 5(quick) 6(quick)

På danstävling i foxtrot från 30-talet så kan man se spår av charleston-steg och lite hopp-steg som vi idagens moderna foxtrot inte har kvar.

Fox
På 80-talet började man laborera med andra rytmiker i grundbeteendet och då frångick man ursprungsrytmiken slow slow quick quick. Grunden blev en blandning av slow och quick steg som man varierar enligt eget tycke. Man kan också lägga in steg och figurer från andra danser som till exempel tango, swing, kizomba, west coast swing. Här skapades nu FOX.en, en avknoppning från Foxtrot. Foxen har många ansikten, namn och stilar och här finner man stilar såsom exempelvis Norrlandsfox, Dirty Fox, Dynamisk Fox, FoxCoast, Gnuss, Swingfox etc.
På 1900-talet var det vanligt att man dansade foxtrot till de långsamma låtarna och bugg till de snabbare låtarna. Men idag kan man välja att dansa foxtrot till alla låtar.

Danstävlingen 1930

Foxtrot in the jazz age:

Musik:
Den ursprungliga dansen från 1914 dansades till charleston och ragtime vilket var musikstilar med ett högre tempo, därefter tog storbanden vid och det blev storbandsjazzen som dominerade. Mot slutet av 1910-talet blev dansens karaktär mycket mjukare och 1920 sänktes tempot och blev det tempot som modern foxtrot har idag. Idag kan vi dansa foxtrot till alla typer av dansband och populärmusik som går i 4/4-takt. Våra dansband har många olika stilar.

Länk till ragtime musik – Jim Europé – den första foxmusiken

 

Storbandsjazz:

 

Länk till moget dansband foxtrot:

 

Modernt dansband foxtrot:

 

 

 

Foxtrot 1920 – talet                           Foxtrot 1930 – talet

Dansriktning
Vi har en dansriktning som är motsols, oavsett vilken stil eller dans man väljer att dansa. Man visar hänsyn till framförvarande par och en bra riktlinje är att du dansar i mitten om du inte har någon, eller liten förflyttning i din dans, och längst kanterna om du har stor förflyttning. Oftast håller man ett spår hela varvet och kryssar inte fram och tillbaka.

Dansställen
Bugg dansas i hela Sverige och det finns otroligt många dansställen som idag erbjuder dans året runt både till spellista och Liveband. På sommarhalvåret så brukar dansen flyttas till utomhusparker och danslogar för att sedan åter vara inomhus på vinterhalvåret. Det är en fantastisk upplevelse att uppleva en dans på en utomhusdansbana till livemusik när vinden fläktar i håret och solens strålar värmer din rygg. Det är vanligt att den riktigt inbitne dansaren åker runt i Sverige och besöker olika dansbanor. Du hittar alla dansställen här i kalendern eller på www.danslogen.se

Danskväll
En vanlig danskväll till liveband håller på i 4 timmar där bandet ofta spelar 2 snabbare låtar och 2 långsammare låtar. Ofta dansar man fox till de långsammare låtarna och bugg till de snabbare låtarna, men det går självklart att dansa enbart bugg eller fox eller blanda lite som man vill.
Efter ungefär 2 timmars dans brukar bandet ta en halvtimmes paus och då är det fika för danspubliken. Många som går ut och dansar har minst ett klädombyte och en vattenflaska med sig då det kan bli varmt i lokalen.
På de flesta ställena i Sverige så råder sedan flera år tillbaka en demokratiskt dans, dvs. att både föraren och följaren kan bjuda upp. Idag kan man tack och lov finna både kvinnor och män dansa i båda förar och följarrollerna även om det fortfarande är vanligast med att män för och kvinnor följer.

Dansmara och andra Danstillställningar
Det finns flera olika dansmaror att åka till för den riktigt inbitne och danssugne. På en dansmara så samlas flera olika modern orkestrar och spelar non-stop, dvs. det är ingen paus under hela kvällen. Dansmaran kan pågå i 6-7 timmar och vanligtvis flera dagar i sträck. Det finns också Dansveckor såsom Sverige Dansar, Ölandsveckan och Malungsveckan där massor av dansare samlas för att dansa och umgås både på dansgolvet och även utanför dansgolvet. På dessa tillställningar anordnas ofta både spontana tävlingar, shower och uppvisningar.

 

                       

Fox 1920 talet                                                                                        Fox 1930 talet