Dans och danskurs i bugg. Nybörjarkurs, fortsättningskurs och privatlektioner.

En kurs i bugg bör innehålla vissa delar för att hjälpa dansaren in i den mest effektiva och glädjande inlärningskurvan. Ju mer du vet om bugg desto snabbare lär du dig. Att dansa är inte bara att röra på benen utan också att dela en underbar upplevelse med andra. Nedan finns information om buggens stilar historia och karaktär.

Nybörjarkurser i bugg

Om du känner dig redo för en kurs i bugg erbjuder vi kurser i Stockholm och på olika orter i Sverige. Har vi inte en kurs som du är intresserad av får du gärna höra av dig och fråga. Läs mer här

Olika sorters bugg

Till skillnad från många andra danser är olikheterna mellan olika varianter av bugg mycket liten. Tidigare fanns regionala varianter inom landet, men sedan skapades vad vi idag kallar riksbugg och det är denna som nu lärs ut på alla dansskolor. Denna riksbugg finns dock i flera olika stilar som är populära på olika dansskolor. En variant är den s.k. linjestilen där paret rör sig längs en linje på golvet, och en annan är cirkulationsstilen där damen rör sig runt herren och paret rör sig runt dansgolvet. Den senare är den vanligaste på dansställen. Båda är accepterade som tävlingsbugg. Det finns också en variant som kallas dubbelbugg där tre personer dansar, oftast en kille och två tjejer.

Dansens historia

Bugg kommer ursprungligen från Lindy hop, eller Jitterbug som det också kallas, som kom till Sverige på 1940. Själva namnet bugg är också en förkortning av Jitterbug.

 

Dansen är en förenkling och anpassning av dåtidens swingdanser för att passa till 50- och senare 60-talets rockmusik. Till skillnad från de äldre swingdanserna har buggen en bas på fyra taktslag, medan de övriga har 6 eller 8 taktslag. Buggen har fortsatt att förändras och anpassas efter både musik och andra populära danser, bl.a. Boogie woogie. Under lång tid dansades bugg mest till dansbandsmusik, men nu går all populärmusik  med rätt takt och tempo bra. De tidigare varianterna som fanns har smälts samman till en, som dock dansas med lite olika stilar (se ovan).

I den form bugg dansas idag finns den bara i Sverige, men den har börjat spridas utanför Sverige och det finns liknande danser i andra länder. Exempel på det senare är norska swing och engelska ceroc eller modern jive. Modern jive är en förenkling av jive uppblandat med salsa och har därför ett lite annat ursprung, men den dansas till liknande musik och stilen är så pass lik att många turer är samma för både den och bugg.

Bugg kallas ofta Sveriges nationaldans och tillsammans med social foxtrot och i viss mån gammalvals är det den dans som flest svenskar kan och dansar socialt. Om man vill prova på att dansa på ett vanligt dansställe så rekommenderas Polketten på Liseberg under sommaren! Där ges gratis buggkurser och det är dans till levande musik flera gånger i veckan.

Karaktären i bugg

Bugg är en ovanlig pardans genom att de dansande enbart håller i händerna större delen av tiden och byter grepp ofta. Dansen är en helt improviserad dans där herren för damen in i olika mönster med snurrar åt olika håll. Även som tävlingsdans ska buggen vara helt improviserad och får inte innehålla akrobatik. Bugg har inget fast tempo och på tävlingar dansar man vanligtvis både till långsam, medel och snabb musik. Vanligast är dock att man dansar till musik på ca 32-34 bpm (takter per minut). Notera att buggarna ofta räknar antalet taktdelar i låtar i stället för antalet takter och enligt det sättet att räkna är en låt ca 128-136 bpm. Fördelen med att dansen är improviserad och kan dansas till musik i olika tempo är att man inte behöver kunna så jättemycket för att kunna dansa socialt och ha roligt med dansen, men samtidigt finns det utrymme för utveckling och mycket nytt att lära sig.

Varmt välkomna till kurserna
Ann-Charlotte Vacker