Buggkurs Stockholm. Hos oss får du alltid en kurs i aktuell förningsteknik utlärd av kompetenta och erfarna instruktörer. Samtliga instruktörer har stor vana med möten av människor, vilket skapar en fin och trivsam stämning i gruppen. Vi strävar efter att skapa en bra känsla och upplevelse där teknik och glädje är i fokus. På grundnivåerna undervisar vi i mindre grupper, vilket ger möjlighet till personlig feedback. Danskurs och Dansklasser med Ann-Charlotte Vacker.
NYBÖRJARE
Denna nivå passar dig som
- ..aldrig dansat tidigare
- ..har gått en 1-dagskurs i bugg nybörjare (Steg 1)
- ..vill uppdatera dina grunder till det som dansas idag
¨ MEDEL/AVANCERAD
Denna nivå passar dig som
- ..har gått bugg fortsättning (Steg 2 och 3)
- ..vill få in flyt i dansriktningen
- ..vill ha fler turer och tillhörande teknik
FORTSÄTTNING
Denna nivå passar dig som
- ..har gått en veckokurs i bugg nybörjare (Steg 1)
- ..vill träna på din grundteknik
- ..vill fördjupa dig tekniskt för att höja din nuvarande nivå
PRIVATLEKTION
Oavsett om du aldrig har dansat förut eller om du är en avancerad dansare så kan vi hjälpa dig utvecklas. Våra pedagogiska instruktörer tar hand om dig/er på ett professionellt sätt och du bestämmer själv vilken takt du vill lära dig. Här får du/ni tips och instruktioner utifrån din kunskapsnivå

Förningsteknik
Vi använder oss av en teknik som kan beskrivas som tryck och drag med konstant kontakt vilket baseras på föra och följa, kroppsförning och tydliga riktningsändringar. Figurerna kan utföras både linjärt och roterande både med och utan förflyttning. En aktuell förningsteknik som passar såväl för socialdansgolvet som på tävlingsgolvet.
Nivåer Buggkurs Stockholm
Oavsett om du är nybörjare eller superavancerad, socialdansare eller tävlingsdansare, så har vi något som passar för dig. Vår kompetens sträcker sig över alla nivåer och därför har vi också kunskapen att separera tävlingsdans från socialdans, vilket är mycket viktigt då det ställs helt andra krav på dig som tävlingsdansar. Vill ni ha en specialsydd träning som passar just dig eller er som par, rekommenderar vi privatlektioner. Känner du dig osäker på vilken nivå du ska gå så går det jättebra att kontakta oss för en konsultation.
Bugg – en Svensk okoreograferad pardans som kommer ifrån swingdansen. Den dansas till 4/4-takt och innehåller steg och rotationer (snurrar) i olika kombinationer så kallade ”dansfigurer” eller ”turer”..
Dansens historia
Bugg kommer ursprungligen från Lindy hop, eller Jitterbug som det också kallas, som kom till Sverige på 40-talet. Själva namnet bugg är också en förkortning av Jitterbug. Dansen är en förenkling och anpassning av dåtidens swingdanser, för att passa till 50- och senare 60-talets rockmusik. Till skillnad från de äldre swingdanserna har buggen en bas på fyra taktslag, medan de övriga har 6 eller 8 taktslag. Buggen har fortsatt att förändras och anpassas efter både musik och andra populära danser, bl.a. Boogie woogie.
Under lång tid dansades bugg mest till dansbandsmusik, men nu går all populärmusik med rätt takt och tempo bra. De tidigare varianterna som fanns har smälts samman till en, som dock dansas med lite olika stilar (se nedan). I den form bugg dansas idag finns den bara i Sverige, men har börjat spridas utanför Sverige och det finns liknande danser i andra länder. Bugg kallas ofta Sveriges nationaldans och tillsammans med social foxtrot och i viss mån gammalvals är det den dans som flest svenskar kan och dansar socialt.
Karaktären i bugg
Bugg är en ovanlig pardans genom att de dansande enbart håller i händerna större delen av tiden och byter grepp ofta. Dansen är en helt improviserad dans där föraren för följaren in i olika mönster med snurrar åt olika håll. Även som tävlingsdans ska buggen vara okoreograferad och får inte innehålla akrobatik. Bugg har inget fast tempo, på tävlingar dansar man vanligtvis både till långsam, medel och snabb musik. Vanligast är dock att man dansar till musik på ca 32-34 bpm (takter per minut). Fördelen med att dansen är improviserad och kan dansas till musik i olika tempo är att man inte behöver kunna så jättemycket för att kunna dansa socialt och ha roligt med dansen, men samtidigt finns det utrymme för utveckling och mycket nytt att lära sig.
Olika sorters bugg
Det finns olika förningstekniker inom bugg med olika benämningar, Å-hej teknik, linjebugg, rundbugg, kroppsförning, tryck och drag mm. Alla olika tekniker är accepterade på buggtävlingar. På socialgolvet blandas tekniker och oavsett teknik så kan du föra och följa olika partners när du väl behärskar en teknik väl. Det finns också en variant som kallas dubbelbugg där tre personer dansar, oftast en kille och två tjejer.